Saarijärven kaupungin lausunto Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkosta
Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 11.3.2024 antaa  Keski-Suomen hyvinvointialueelle sosiaali- ja terveyspalvelujen monikanavaisesta palveluverkosta oheisen yhteenvetolausunnon:
Saarijärven kaupunki kiittää Keski-Suomen hyvinvointialuetta mahdollisuudesta lausua palveluverkkoratkaisusta
sekä Hyvinvointialueen tuottamasta laajasta pohja-aineistosta ja asukastilaisuuksista. Kaupunki ymmärtää palveluverkkotyön taustalla olevia taloudellisia ja henkilöresurssien käyttöön liittyviä perusteita, mutta haluaa omassa lausunnossaan painottaa joitakin väestön hyvinvointiin ja pohjoisen Keski-Suomen elinvoimaan erityisen merkittävästi vaikuttavia asioita, jotka palveluverkosta päätettäessä tulee huomioida.
Saarijärven kaupungin näkökulmasta Keski-Suomen Hyvinvointi-alueen palveluverkkoa suunniteltaessa on keskeistä huolehtia riittävien lähipalveluiden säilymisestä pohjoisessa
Keski-Suomessa. Saarijärvi on omassa strategiassaan sitoutunut toimimaan alueellisena palveluiden keskuksena.
Kaikissa esitetyissä vaihtoehtomalleissa Saarijärvellä säilyy avosairaanhoidon sote-asema, mikä on ehdottoman keskeistä, jotta Pohjoisen Keski-Suomen asukkaat pystytään hoitamaan kohtuullisen matkan päässä kotoa.
Erilaiset digitaaliset ja liikkuvat ratkaisut ovat tervetullut lisä täydentämään palveluita ja niiden kehittäminen on kannatettavaa, mutta toimiakseen niiden riittävä resurssointi on varmistettava ja käytettävyyteen panostettava. Samalla on huolehdittava erityisesti ikääntyvän väestön tarpeista ja palveluiden saatavuudesta kaikille kuntalaisille.
Saarijärven kaupunki vastustaa palveluverkkosuunnitelmassa alueellisen osastotoiminnan vaihtoehdossa 2 esitettyä skenaariota, jossa osastotoiminta Saarijärvellä päättyisi.
Osaston hoitohenkilöstön saatavuus on ollut hyvä ja nykyinen henkilöstö asuu pääosin Saarijärvellä tai muualla pohjoisessa Keski-Suomessa. Osastotoiminnan osalta on huomioitava myös alueen väestörakenne.
Mikäli osastotoiminta Saarijärvellä lakkaa ja osastohoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan pitkän matkan päässä, erityisesti moni ikääntynyt joutuu julkisten kulkuyhteyksien puuttuessa viettämään elämänsä viimeisiä aikoja ilman puolison tai muiden lähiomaisten läsnäoloa.
Suhteutettuna tehokkaasti toimivan ja toimintaansa jatkuvasti kehittävän osaston sulkemisesta saatavaan laskennalliseen säästöön, muutos aiheuttaisi kohtuuttomasti inhimillistä kärsimystä ja hätää.
Lisäksi Saarijärven terveysaseman osalta jaetussa lausuntoaineistossa oli valitettava virhe, joka vaikuttaa osastotoiminnan lakkauttamisesta tehtyyn esitykseen ja jonka kaupunki vaatii korjaamaan.
Lausuntomateriaalissa esitettiin Saarijärven terveysaseman olevan vanha huonokuntoinen rakennus kuntoluokassa 4 ottamatta huomioon, että mm. suljettavaksi esitettävä osasto toimii vuosina 2010 – 2012 peruskorjatuissa tiloissa sekä samaan aikaan rakennetussa laajennusosassa. Peruskorjaus- ja laajennusosa on kuntoluokaltaan ja toimivuudeltaan kuntoluokkaa 1=hyvä.
Rakennuksessa on sähkön varavoimakone, jolloin koko rakennus, myös osasto, on sähkön osalta omavarainen häiriötilanteessa. Kaupungilla on tahtotila ja valmius kehittää yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa kaikkia terveysaseman tiloja peruskorjauksen tai uudisrakentamisen keinoin.
Osastotoiminnan jatkumisen lisäksi Saarijärven kaupunki pitää keskeisenä viikonloppupäivystyksen jatkumista Saarijärvellä.
Matkat Äänekoskelle tai Jyväskylään ilman julkisia liikenneyhteyksiä ovat kohtuuttomia, eikä esitetyssä lausuntoaineistossa ole aukottomasti selvitetty, miten Äänekosken tai Jyväskylän nyt jo ruuhkautunut päivystyskapasiteetti pystyisi vastaamaan vielä lisääntyvään päivystyspotilaiden määrään.
Lisäksi pohjoisen Keski-Suomen alueella on runsaasti vapaa-ajan asuntoja, mikä lisää myös päivystyspalveluiden tarvetta alueella merkittävästi erityisesti viikonloppuisin ja loma-aikoina.
Näistä näkökulmista Saarijärven viikonloppupäivystyksen lakkauttaminen ei olisi myöskään muiden Keski-Suomen kuntien asukkaiden etu. Osastotoiminnan ja viikonloppupäivystyksen jatkuminen on kriittistä kaupungin asukasveto- ja pitovoimalle ja myös yritysten toimintaedellytysten säilymiselle.
Saarijärvelle valmistelussa oleva uusi perhekeskus on kannatettava uudistus.
Kaupunki on sitoutunut kehittämään toimintaa tiiviissä yhteistyössä Hyvinvointialueen kanssa ja mm. tilatarpeisiin pystytään kaupungissa vastaamaan hyvin.
Iltaruskon osalta Saarijärven kaupunki pyytää hyvinvointi-aluetta vielä jatkamaan toimintaa, jotta alueen ikääntyneelle väestölle pystyttäisiin tarjoamaan heidän tarvitsemansa hoiva lähellä kotia ja omaisia.
Keski-Suomen hyvinvointialuetta pyydetään huomioimaan myös henkilöstön hyvinvointi.
Erityisesti on varottava sellaisia ratkaisuita kuten osastotoiminnan lakkauttaminen Saarijärvellä, jotka todennäköisesti johtaisivat nykyisen sitoutuneen, Saarijärvellä asuvan henkilöstön hakeutumiseen pahimmillaan kokonaan pois hoitoalalta.
Työmatka on keskeinen työkuormitusta lisäävä tekijä, eli vastoin Hyvinvointialueen lausunto-materiaalissaan esittämää ajatusta, nykyisen henkilöstön ei voida ajatella automaattisesti siirtyvän muihin toimipisteisiin pitkän työmatkan päähän.
Saarijärven kaupunki on sitoutunut yhteistyössä Hyvinvointialueen kanssa jatkossakin kehittämään henkilöstön saatavuuden varmistamiseen vaikuttavia tekijöitä (mm. koulutuksen järjestäminen, rekrytointimarkkinointi, laadukas asuinympäristö hyvine vapaa-ajan palveluineen).
Saarijärven kaupunginhallitus 11.3.2024
Lisätietoja:
kaupunginjohtaja
Satu Autiosalo 044 4598203
kaupunginhallituksen puheenjohtaja
Teppo Haapakoski 040Â 582 1340
hallinto- ja henkilöstöjohtaja
Maarit Kaija 044 4598200