Hannes Autere ja Kain Tapper 18.5.–30.12.2023

Akateemikko Kain Tapperin (1930–2022) veljen, kirjailija Harri Tapperin mukaan Kainilla oli kaksi esikuvaa: äiti Aino ja saarijärveläiskuvanveistäjä Hannes Autere. Keskisuomalaisen kuvataiteen isä Autere ja suomalaisen kuvanveiston uudistaja Tapper kohtaavat nyt Saarijärven museon näyttelyssä.
Hannes Autere (1888–1967)

Saarijärveläinen kuvanveistäjä ja taidemaalari Hannes Autere opiskeli Ateneumissa taideteollisuuskeskuskoulun iltakursseilla vuosina 1909–1913. Myöhemmin hän toimi Gunnar Finnen ateljeessa oppilaana ja avustajana vuoteen 1919 saakka, jolloin palasi Saarijärvelle ja alkoi suunnitella sekä rakentaa Pajupuron kotinsa Puromäen rakennuksia.
Kotiseutu ja Pajupuro olivat taiteilijalle niin rakkaita, ettei hän koskaan poistunut sieltä pidemmäksi aikaa Helsingin vuosiaan lukuun ottamatta. Hannes Autere tunnetaan parhaiten kansanelämää humoristisesti kuvaavista puuveistoksistaan, mutta myös kirkollisista ja raamatullisista veistoksistaan. Autereen taide on kiinteässä yhteydessä hänen kotiseutuunsa Saarijärveen. Veistoksiinsa ja maalauksiinsa hän on ikuistanut sen maalaiskansan elämän iloineen ja suruineen.
Kain Tapper (1930–2004)

Taideteollisessa oppilaitoksessa vuosina 1952–1954 ja Suomen taideakatemian koulussa vuonna 1955 opiskellut, Saarijärven Tarvaalassa syntynyt Kain Tapper toimi kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen apulaisena viisi vuotta.
Kain Tapper on kansainvälisesti tunnetuimpia kuvanveistäjiämme. Hänen lapsuudenkotinsa Juhola Saarijärven Tarvaalassa on nykyään Saarijärven kaupungin omistuksessa ja entisöity Tapperin veljesten aloitteesta kotimuseoksi. Kainin lapsuudenkoti oli pienviljelystila ja kotitilan töihin ja uittotöihin osallistuminen nuoruusvuosina loi läheisen suhteen luontoon, josta tuli hänen teostensa keskeinen aihe. Uusi taidesuuntaus informalismi rohkaisi häntä 1960-luvulla luonnosta saatujen herätteiden toteuttamiseen. Hän siirtyi abstraktiin ilmaisuun ja alkoi kuvata luonnonilmiöitä ja tunnelmia vapaamuotoisesti.
Keskeisinä materiaaleina Tapper käytti puuta ja kiveä. Kain Tapperille myönnettiin professorin arvonimi vuonna 1990 ja akateemikon arvonimi 1996. Hänen teoksiaan on Suomen keskeisissä taidemuseoissa ja kokoelmissa, ja hän on tehnyt lukuisia julkisia veistoksia.
Saarijärven museon ystävät ry on tukenut museon näyttelyitä ja tapahtumia.
Näyttely on osa Tapperien Taideseura ry:n 30-vuotisjuhlavuoden 2023 ohjelmaa. Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ovat tukeneet Tapperien Taideseuran juhlavuoden ohjelmaa. Juhlavuoden suojelijana toimii tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen.
Ensimmäisessä, kahdesta valokuvasta yhdistetyssä kuvassa vasemmalla Hannes Autere veistämässä reliefiä ateljeessaan Saarijärven Pajupurolla ja oikealla Kain Tapper veistämässä Surumarssi-teostaan Juholan pihamaalla. Kuvat: A. Matilainen ja Marko Tapper, Saarijärven museon kuva-arkisto.
Toisessa kuvassa on yksityiskohta Kain Tapperin veistoksesta Ennen ukkosta (1989, puu, k. 209,5 cm, Saarijärven Mannilan Taidesäätiö). Kuva: Saarijärven museo, Olavi Lahtela.
Kolmannessa kuvassa on yksityiskohdat etupuolelta ja sivuilta Hannes Autereen veistoksesta Madonna (1934, puu, k. 17,5 cm, Saarijärven kaupunki). Kuva: Saarijärven museo, Olavi Lahtela.
Pronssia, puuta ja hiiltä – Juha Mennan veistoksia ja piirroksia
Tapperien Juholan Galleria Jarskassa 17.6.–20.8.2023

Tapperien Juholan pihapiirissä olevaan Galleria Jarskaan rakennetaan tasokas kesänäyttely, johon on kutsuttu akateemikko Kain Tapperin oppilas, kuvanveistäjä Juha Menna. Juha Menna (s. 1970 Orimattilassa) on Rajamäellä asuva ja työskentelevä kuvanveistäjä. Hänen päätekniikkansa ovat piirtäminen, pronssi ja puu, mutta hän on käyttänyt veistoksissaan myös muun muassa keramiikkaa, polyesterihartsia, lasikuitua, lasia terästä ja peltiä. Hän luonnehtii tekevänsä ”esittävää” taidetta, enimmäkseen figuratiivista kuvanveistoa.
Saarijärven museon ystävät ry on tukenut museon näyttelyitä ja tapahtumia.
Näyttely on osa Tapperien Taideseura ry:n 30-vuotisjuhlavuoden 2023 ohjelmaa. Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ovat tukeneet Tapperien Taideseuran juhlavuoden ohjelmaa. Juhlavuoden suojelijana toimii tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen.
Valokuvassa kuvanveistäjä Juha Mennan vuonna 2003 valmistunut, mäntyä ja takorautaa yhdistelevä teos Viimeinen kirje. Vasemmalla kirje suljettuna ja oikealla avattuna. Kuva: Juha Menna.