Skip to content
Saarijärven logo
Tekstikoko

Hannes Autere ja Kain Tapper 18.5.–30.12.2023

 

Kahden valokuvan yhdistelmässä vasemmalla hannes Autere tekee reliefiä pajupuron ateljeessaan ja oikealla kuvanveistäjä Kain Tapper veistää Surumarssi-teosta Juholan pihamaalla.

 

Akateemikko Kain Tapperin (1930–2022) veljen, kirjailija Harri Tapperin mukaan Kainilla oli kaksi esikuvaa: äiti Aino ja saarijärveläiskuvanveistäjä Hannes Autere. Keskisuomalaisen kuvataiteen isä Autere ja suomalaisen kuvanveiston uudistaja Tapper kohtaavat nyt Saarijärven museon näyttelyssä.

Hannes Autere (1888–1967)

 

Hannes Autereen veistos Madonna (1934, puu, k. 17,5 cm, Saarijärven kaupunki). Kuva: Saarijärven museo, Olavi Lahtela.

 

Saarijärveläinen kuvanveistäjä ja taidemaalari Hannes Autere opiskeli Ateneumissa taideteollisuuskeskuskoulun iltakursseilla vuosina 1909–1913. Myöhemmin hän toimi Gunnar Finnen ateljeessa oppilaana ja avusta­jana vuoteen 1919 saakka, jolloin palasi Saarijärvelle ja alkoi suunnitella sekä raken­taa Pajupuron kotinsa Puromäen rakennuksia.

Kotiseutu ja Pajupuro olivat taiteilijalle niin rakkaita, ettei hän koskaan poistunut sieltä pidemmäksi aikaa Helsingin vuosiaan lukuun ottamatta. Hannes Autere tunnetaan parhaiten kansanelämää humoristisesti kuvaavista puuveistoksistaan, mutta myös kirkollisista ja raamatullisista veistoksistaan. Autereen taide on kiinteässä yhteydessä hänen kotiseutuunsa Saarijärveen. Veistoksiinsa ja maalauksiinsa hän on ikuistanut sen maalaiskansan elämän iloineen ja suruineen.

Kain Tapper (1930–2004)

 

Kain Tapperin veistos Ennen ukkosta (1989, puu, k. 209,5 cm, Saarijärven Mannilan Taidesäätiö). Kuva: Saarijärven museo, Olavi Lahtela.

 

Taideteollisessa oppilaitoksessa vuosina 1952–1954 ja Suomen taideakatemian koulussa vuonna 1955 opiskellut, Saarijärven Tarvaalassa syntynyt Kain Tapper toimi kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen apulaisena viisi vuotta.

Kain Tapper on kansainvälisesti tunnetuimpia kuvanveistäjiämme. Hänen lapsuudenkotinsa Juhola Saarijärven Tarvaalassa on nykyään Saarijärven kaupungin omistuksessa ja entisöity Tapperin veljesten aloitteesta kotimuseoksi. Kainin lapsuudenkoti oli pienviljelystila ja kotitilan töi­hin ja uitto­töihin osal­listuminen nuo­ruusvuosina loi lähei­sen suhteen luon­toon, josta tuli hänen teostensa keskeinen aihe. Uusi taidesuuntaus informa­lismi rohkaisi häntä 1960-luvulla luonnosta saatujen herät­teiden toteut­tami­seen. Hän siir­tyi abst­raktiin ilmaisuun ja alkoi kuvata luonnonilmi­öitä ja tunnelmia va­paamuo­toisesti.

Keskeisinä materiaaleina Tapper käytti puuta ja kiveä. Kain Tapperille myönnettiin professorin arvonimi vuonna 1990 ja akateemikon arvonimi 1996. Hänen teoksiaan on Suomen keskeisissä taidemuseoissa ja kokoelmissa, ja hän on tehnyt lukuisia julkisia veistoksia.

Saarijärven museon ystävät ry on tukenut museon näyttelyitä ja tapahtumia.

Näyttely on osa Tapperien Taideseura ry:n 30-vuotisjuhlavuoden 2023 ohjelmaa. Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ovat tukeneet Tapperien Taideseuran juhlavuoden ohjelmaa. Juhlavuoden suojelijana toimii tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen.

 

Piirretty ikonikuva järjestelmäkamerasta

Ensimmäisessä, kahdesta valokuvasta yhdistetyssä kuvassa vasemmalla Hannes Autere veistämässä reliefiä ateljeessaan Saarijärven Pajupurolla ja oikealla Kain Tapper veistämässä Surumarssi-teostaan Juholan pihamaalla. Kuvat: A. Matilainen ja Marko Tapper, Saarijärven museon kuva-arkisto.

Toisessa kuvassa on yksityiskohta Kain Tapperin veistoksesta Ennen ukkosta (1989, puu, k. 209,5 cm, Saarijärven Mannilan Taidesäätiö). Kuva: Saarijärven museo, Olavi Lahtela.

Kolmannessa kuvassa on yksityiskohdat etupuolelta ja sivuilta Hannes Autereen veistoksesta Madonna (1934, puu, k. 17,5 cm, Saarijärven kaupunki). Kuva: Saarijärven museo, Olavi Lahtela.

 


 

Pronssia, puuta ja hiiltä – Juha Mennan veistoksia ja piirroksia
Tapperien Juholan Galleria Jarskassa 17.6.–20.8.2023

 

Juha Mennan teos Viimeinen kirje (2003 mänty, takorauta) vasemmalla suljettuna ja oikealla avonaisena.

 

Tapperien Juholan pihapiirissä olevaan Galleria Jarskaan rakennetaan tasokas kesänäyttely, johon on kutsuttu akateemikko Kain Tapperin oppilas, kuvanveistäjä Juha Menna. Juha Menna (s. 1970 Orimattilassa) on Rajamäellä asuva ja työskentelevä kuvanveistäjä. Hänen päätekniikkansa ovat piirtäminen, pronssi ja puu, mutta hän on käyttänyt veistoksissaan myös muun muassa keramiikkaa, polyesterihartsia, lasikuitua, lasia terästä ja peltiä. Hän luonnehtii tekevänsä ”esittävää” taidetta, enimmäkseen figuratiivista kuvanveistoa.

Saarijärven museon ystävät ry on tukenut museon näyttelyitä ja tapahtumia.

Näyttely on osa Tapperien Taideseura ry:n 30-vuotisjuhlavuoden 2023 ohjelmaa. Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ovat tukeneet Tapperien Taideseuran juhlavuoden ohjelmaa. Juhlavuoden suojelijana toimii tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen.

 

Piirretty ikonikuva järjestelmäkamerasta

Valokuvassa kuvanveistäjä Juha Mennan vuonna 2003 valmistunut, mäntyä ja takorautaa yhdistelevä teos Viimeinen kirje. Vasemmalla kirje suljettuna ja oikealla avattuna. Kuva: Juha Menna.