Skip to content
Saarijärven logo
Tekstikoko

Lämmin sää edistää sinilevien esiintymistä eri puolilla Saarijärven vesistöjä

16.6.2023

Tiedotetta päivitetty 21.6.2023

Pieni-Lumperoisessa on todettu 20.6.2023 sinilevää, joka on aiheuttanut uimareille iho-oireita. Sinilevää voidaan olettaa esiintyvän myös muissa Saarijärven järvissä.
 


Suomen ympäristökeskus on 15.6.2023 antamassaan tiedotteessa ilmoittanut, että sinilevätilanne valtakunnallisesti on edelleen rauhallinen. Lämmin sää on edistänyt ja edistää sinilevien kasvua.

Tulevalle viikolle ennustettu lämmin sää saattaa edistää sinileväkukintojen kehittymistä, etenkin jos tuulet pysyvät heikkoina.

Tilanne voi muuttua hyvin nopeasti eri vesistöissä, joten tarkkaavaisuus on suotavaa. Eteenkin juhannuksen myötä lisääntyvä mökkeily ja siihen kuuluvassa vedenkäytössä tulee olla tarkkaavainen.

Sinilevää sisältävään veteen pitää suhtautua aina siten, että se voi aiheuttaa terveyshaittaa. Jos vedessä on sinilevää, vettä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä. Mahdolliset levämyrkyt säilyvät vedessä muutaman päivän vielä näkyvän leväesiintymän jälkeen.

Lapsia ja lemmikkieläimiä ei saa päästää uimaan sinileväiseen veteen ja myös aikuisten kannattaa välttää sinileväisessä vedessä uimista. Jos epäilee, että on uinut sinileväisessä vedessä, kannattaa uinnin jälkeen peseytyä puhtaalla vedellä. Myös lemmikit on syytä pestä puhtaalla vedellä, sillä eläin voi nuollessaan turkkiaan uinnin jälkeen altistua levämyrkyille.

Sinileväistä vettä ei pidä käyttää löylyvetenä. Altistuminen sinileväiselle vedelle ihon ja hengityksen kautta aiheuttaa jopa enemmän oireita kuin veden nieleminen.

Sinilevät tuottavat useita erilaisia myrkkyjä. Markkinoilla olevilla pikatesteillä voi mitata vain yksittäisten myrkkyjen esiintymistä vedessä, joten nämä testit saattavat johtaa virheelliseen turvallisuuden tunteeseen. Aistinvarainen havainto sinilevistä riittää, sillä ihmisille aiheutuneita oireita ei ole pystytty liittämään mihinkään tiettyyn myrkkyyn. (tiedote, 19.7.2018, THL, Evira, Myrkytystietokeskus, SYKE).

 

Sinilevän tunnistaminen

Järviwiki:Ohje/Näin teet havainnot/Sinilevätilanne – Järvi-meriwiki (jarviwiki.fi)

Katso ajankohtainen sinilevätilanne

Saarijärvellä sinilevähavaintoja tehdään kerran viikossa Mansikkaniemen uimarannalta. Levätilannetta leväseurantapisteissä seurataan kesäisin viikoittain alkaen yleensä viikolla 23 ja päättyen viikkoon 39.

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus/Sinilevätilanne – Järvi-meriwiki (jarviwiki.fi)

 

Ympäristösihteeri

Uimareita kesällä, hyppytornit