Skip to content
Saarijärven logo
Tekstikoko

Tiedote 5.10.2023: Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmistelu etenee. Tavoitteena on saada kuntiin lähipalvelua kasvokkain.

5.10.2023

Työllisyyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta.
TE-palveluiden siirtyminen kunnille on merkittävä ja uusi lakisääteinen tehtävä.

Työllisyydentehtävät hoitavalla alueella tulee olla vähintään 20 000 henkilön työvoimapohja.
Pohjoisen Keski-Suomen 13 kuntaa (Hankasalmi, Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Pihtipudas, Saarijärvi, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski) ovat perustamassa omaa, kuntien yhteistä työllisyysaluetta, jonka vastuukuntana olisi Äänekosken kaupunki.

Työllisyysalue on tarkoitus perustaa kuntien välisellä sopimuksella. Sopimuksessa sovittaisiin mm. työllisyysalueen hallinnosta, päätöksenteosta ja yhteistoiminnan taloudenpidon periaatteista. Työllisyysaluetta johtaisi työllisyysaluelautakunta, johon tulisi edustus jokaisesta kunnasta.

Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen toteutuessa Äänekosken kaupungille siirtyy liikkeenluovutuksella TE-toimiston, ELY-keskuksen ja KEHA-keskuksen henkilöstöä arviolta 64 henkilötyövuotta. Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen vuoden 2025 alustava talousarvio noin 9,5 miljoonaa euroa. Kulujen kattamiseen osallistuu kaikki mukana olevat kunnat.

– Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen valmistelulla tavoittelemme alueelle työllisyydenhoitoon aitoa lähipalvelumallia. Tämä tarkoittaa sitä, että osa siirtyvästä henkilöstöstä työskentelee kunnissa ja palvelua saa kasvotusten. Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueella on työttömiä työnhakijoita vajaa 4 000 henkilöä,
Äänekosken työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen sanoo.

– Pohjoisessa Keski-Suomessa on ollut poikkeuksellista, että valmistelua on tehty jo syksystä 2022 asti.
Meillä valmistelu on mennyt yllättävän sujuvasti ja tärkeäähän on, että jatkossakin yhteistyö on avointa ja toimivaa, Äänekosken kaupunginjohtaja Matti Tuononen kertoo.

Muutosta valmistellaan kunnissa nyt vauhdilla. Tällä viikolla kuntien välistä sopimusta ja järjestämissuunnitelmaa on käyty läpi valtuustojen iltakouluissa. Kaikissa 13 kunnan valtuustoissa tehdään päätös yhteistoiminta-alueen perustamisesta lokakuun aikana.

Saarijärven kaupunki päättää Pohjoisen Keski-Suomen työllisyysalueen perustamissopimuksen ja järjestämissuunnitelman hyväksymisestä kaupunginhallituksessa 9.10.2023 ja kaupunginvaltuustossa 23.10.2023.

Valtioneuvoston päätökset työllisyysalueista saadaan helmikuun 2024 loppuun mennessä.