Skip to content
Saarijärven logo
Tekstikoko

Sudenkorennon lento – Ake Pollari ja Onni Vaaherkumpu

Yksityiskohta Sudenkorennon lento -näyttelyn julisteesta.

Ahkun kevät käynnistyy saarijärveläisen kuvataiteilijan ja runoilijan Ake Pollarin (1924–1981) sekä saarijärveläisen luontokuvaaja Onni Vaaherkummun näyttelyllä. 14.2.–31.3.2024 esillä olevan, Pollarin tuotantoa monipuolisesti esittelevän näyttelyn kuratoi kuvataiteilija Samuli Heimonen.

Pyhäjärvellä, nykyisessä Kekkilän kylässä syntynyt Ake Pollari oli monipuolisesti lahjakas: Hän piirsi, maalasi ja veisti sekä kirjoitti runoja ja pakinoita. Hänen taidettaan nähtiin monissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä Saarijärvellä ja kerran myös Jyväskylän Aalto-museossa. Pollarin runoja julkaistiin saarijärveläisissä antologioissa ja Sampo-paikallislehden sivuilla. Omaa runokokoelmaansa Ake Pollari työsti pitkään, mutta se näki päivänvalon vasta hänen kuolemansa jälkeen hänen ystävänsä, saarijärveläiskirjailija Kalevi Kalemaan toimittamana. Monissa runoissaan Pollari yhdisti sanan kuvaan. Hän piirsi kuvan ja kirjoitti siihen runon tai yhtä usein sanoitti kuvan, kuten Kalemaa runokokoelman alkusanoissa tiivistää.

Luonnonsuojelun ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden ohella Ake Pollari puhui taiteessaan ja runoissaan usein rauhan puolesta. Taidemaalari ja taidegraafikko Jorma Gallen-Kallela (1898–1939) oli huomannut 15-vuotiaan Pollarin lahjakkuuden ja luvannut ottaa hänet yksityisoppilaakseen. Tuleva opettaja kaatui talvisodassa ja systemaattinen taiteellisten lahjojen kehittäminen jäi oman harrastuneisuuden varaan. Myöhemmin jatkosodassa Pollari joutui taisteluihin itsekin.

Näyttelyssä nähtävät luontokuvaaja Onni Vaaherkummun hyönteiskuvat liikkuvat samalla mikrotasolla kuin Ake Pollari taiteessaan. ”Runoilijana hän pysähtyy ruohonkorteen, sudenkorennon lentoon, yksinäiseen honkaan suon laidassa ja avaa lyhyin säkein laajan näkymän luonnon suureen kiertokulkuun tuosta sinänsä vähäpätöisen näköisestä ilmiöstä tai tapahtumasta”, Kalemaa summasi ystävänsä taiteellisen lähestymistavan.

Sudenkorennon lento
Ake Pollari ja Onni Vaaherkumpu
Galleria Ahkussa 14.2.–31.3.2024 ke–su 12–17
Oppitie 2 / Paavontie 30, Saarijärvi

Tapahtumatiedot

Tapahtuman järjestäjä

Saarijärven museon ystävät ry

Tapahtumapaikka

Oppitie 2 / Paavontie 30

Avoinna

ke–su 12–17 kulloisenkin näyttelyn ollessa esillä