Skip to content
Saarijärven logo
Tekstikoko

Päiväkirja yksilövaihdosta Espanjaan Logroñoon

Lauantai 11.11.2023

Matkustin lentokoneella Münchenin kautta Bilbaoon, jossa tapasin vaihtoperheen. Tutustuin uuteen kotiin, omaan huoneeseeni ja illalla kävimme kävelemässä kaupungilla vaihto-oppilaan Rubenin ja hänen kavereidensa kanssa. Pääsin heti maistamaan espanjalaista krokettia, mutta en oikein tykännyt siitä. Viiniäkin tarjosivat, mutta jätin ottamatta. Sain uusia kavereita ja ehdin myös näkemään osan Logronon keskustaa ja katedraalin.

Sunnuntai 12.11.2023

Lähdimme aamulla Logroñon viereiseen kaupunkiin San Asensioon tutustumaan Rubenin perheen suureen viinitilaan. Meille selitettiin kuinka viiniä valmistetaan kohta kohdalta. Sen jälkeen lähdimme kiertämään viinipeltoja vanhalla avoautolla ja näimme myös vuoristot ja mahtavat maisemat. Lopuksi kokoonnuimme syömään Rubenin kesäasunnolle, joka sijaitsi San Asension keskustassa. Pääsimme heti maistamaan kuuluisia espanjalaisia ruokia kuten erilaisia lihoja, makkaroita ja leipiä. Espanjalainen Pan leipä oli paras näistä. Illalla käytiin taas kävelemässä kaupungilla.

Maanantai 13.11.2023

Ensimmäinen päivä I.E.S. Escultor Daniel- koulussa. Aamulla pakattiin lounas reppuun ja heti ensimmäisiltä tunneilta löytyi hyvää seuraa. Tunneilla opetus tapahtui pääosin espanjaksi, joten en ymmärtänyt paljoa, mutta esimerkiksi liikunta ja puukäsityö oli mielenkiintoista. Espanjalaiset ovat mukavia, joten kaikista tilanteista selvisi hyvällä huumorintajulla ja englannilla. Koulun jälkeen syötiin päivällinen ja illemmalla mentiin taas ulos tutustumaan kaupunkiin.

Tiistai 14.11.2023

Koulu alkoi klo 8.30, kuten aina ja ensimmäisellä tunnilla pääsin opiskelemaan trigonometriaa espanjaksi. Se ei ollut kaikista kiinnostavinta, mutta onneksi päästiin harjoittelemaan penkin päällystämistä puukäsityössä ja liikunnassa hypittiin hyppynaruilla. Koulun jälkeen syötiin lounas ja lähdettiin käymään läheisessä ostoskeskuksessa, joka sijaitsi 3-4 km päässä kotoa. Se muistutti hieman Jumboa tai Triplaa, mutta kaikki liikkeet olivat erilaisia pientä Ikeaa ja Jyskiä lukuunottamatta.

Keskiviikko 15.11.2023

Aamupalalla oli keltaisia kiivejä ja paahtoleipää, johon sai laittaa öljyä ja suolaa. Käytiin koulun kanssa katsomassa keskustan teatterissa näytös, jossa yksi mies näytteli montaa roolia. Näytös oli täysin espanjaksi, joten en ymmärtänyt melkein mitään, mutta se oli silti hieno kokemus. Koulun jälkeen käytiin kävelemässä läheisessä puistossa ja näin paikallisen härkätaisteluareenan.

Torstai 16.11.2023

Aamulla ikkunasta näkyi kaksi sateenkaarta ja koko taivas oli punainen. Liikkatunnilla oli ohjelmassa Cooperin testi ja sen jälkeen päästiin tutkimaan Laboratoriossa onko muroissa pieniä metallihippuja. Koulun jälkeen syötiin kotona ja illemmalla kävin Rubenin kanssa uintitreeneissä.

Perjantai 17.11.2023

Koulussa oli tietotekniikkaa ja opeteltiin käyttämään exceliä ja laskemaan taulukoista alennuksia. Lisäksi oli fysiikkaa ja kemiaa sekä matikkaa. Koulun jälkeen syötiin ja lähdettiin ajamaan kartingia. Se oli minun ensimmäinen kerta ja oli hauskaa, mutta jälkeenpäin oli kyllä niska jumissa. Illalla käytiin vielä kävelemässä kaupungilla ja käytiin muun muassa museossa.

Lauantai 18.11.2023

Aamupalan jälkeen lähdettiin käymään Logronon toisessa kauppakeskuksessa. Keli oli yllättävän lämmin ja aurinko paistoi. Syötiin hyvin ja kierrettiin kauppoja. Illalla kävin kävelylenkillä puistossa Rubenin vanhempien ja heidän koiran kanssa. Auringonlasku oli hieno ja näin myös tiedeyliopiston.

Sunnuntai 19.11.2023

Lähdettiin aamupäivästä käymään näköalapaikalla vuorella, josta näkyi koko La Rioja. Sää oli aivan uskomaton ja oli melkein 20 astetta lämmintä. Syötiin lounasta ja nautittiin maisemista, jonka jälkeen lähdettiin pieneen kylään katsomaan härkäjuoksua. Oli jännittävää seurata, kun ihmiset ´´leikkivät hengellään´´. Onneksi kenellekään ei tapahtunut mitään vakavaa. Tapahtuma oli vapaa kaikille ja lopussa kaikki härät päästettiin vapaaksi samaan aikaan. Illalla käytiin vielä tramppaparkissa, joka sijaitsi ostoskeskuksen vieressä.

Maanantai 20.11.2023

Koulussa oli fysiikkaa, tietotekniikkaa, liikuntaa, historiaa, espanjaa ja filosofiaa. Espanjan tunti oli hieman puuduttava, koska opettaja puhui pelkkää espanjaa ja koulussa ei saa käyttää puhelinta muualla kuin välitunneilla ulkona. Koulun jälkeen söin kotona lounaan ja lähdettiin sen jälkeen käymään toisessa kauppakeskuksessa. Päädyin ostamaan itselleni Seikon rannekellon matkamuistoksi tästä reissusta.

Tiistai 21.11.2023

Koulussa oli matikkaa, puukäsitöitä, englantia, kemiaa, tietotekniikkaa ja liikuntaa. Matematiikassa opiskeltiin trigonometriaa ja puukäsitöissä tehtiin puista palapeliä. Liikunnassa oli taas erilaisia harjoituksia hyppynarujen kanssa ja tietotekniikassa excel-tehtäviä. Koulun jälkeen syötiin lounas kotona ja illalla kävin Rubenin kanssa kuntosalilla.

 

Keskiviikko 22.11.2023

Söin aamupalan ja lähdettiin kouluun. Näytettiin meidän esitelmä Suomesta ja saatiin hyvää palautetta. Välitunnilla juttelin muiden kanssa ja sai olla jo takki päällä, koska ei ollut kuin 12 astetta lämmintä. Koulun jälkeen kävin kävelemässä puistossa ja käytiin myös kaupungilla.

Torstai 23.11.2023

Koulussa oli taas muun muassa matikkaa, englantia ja liikuntaa. Liikunnassa oli jalkapalloa ja koripalloa. Englannin tunnilla oli yhdysvaltalainen opettaja, joka kertoi kiitospäivän historiasta ja miksi sitä vietetään. Koulun jälkeen lähdettiin taas käymään toisessa ostoskeskuksessa ja käveltiin sieltä keskustaan. Kävin syömässä Luukaksen kanssa hienossa sushi-ravintolassa ja loppu onkin historiaa.

Perjantai 24.11.2023

Viimeinen koulupäivä alkoi hieman haikein mielin. Ensimmäisellä tunnilla oli tietotekniikkaa ja harjoiteltiin taas exceliä. Tämän jälkeen oli englantia ja hyppytunti. Espanjan tunnilla kuunneltiin espanjalaista räppiä, koska puolet luokasta oli katsomassa näytöstä teatterissa. Viimeisellä tunnilla oli matematiikkaa ja kaikki luokkalaiset olivat mukana. Tunnin lopussa minulle annettiin La Riojan lippu, johon kaikki luokkalaiset oli laittanut viestin ja nimen. Otettiin yhteiskuva ja hyvästelin kaverit. Illalla kävin vielä kävelemässä Luukaksen kanssa viimeisen kerran kaupungilla ja sen jälkeen söin viimeisen illallisen perheen kanssa.

Lauantai 25.11.2023

Heräsin klo 1.45 aamulla ja pakkasin kaikki tavarat matkalaukkuun. Sen jälkeen mentiin koulun eteen, josta meidän kyyti lähti kolmelta kohti Bilbaoa. Hyvästeltiin vaihtoperheet ja lähdettiin. Lento lähti klo 6.45 ja vaikka väsytti, niin maisemat oli kohdillaan. Frankfurtissa oli neljä tuntia aikaa vaihtaa konetta ja ehdittiin siinä ajassa jo melkein eksyä, koska kenttä oli todella suuri. Oltiin Helsingissä noin klo 17 ja meillä oli tunti aikaa vaihtaa junaan. Junamatka tuntui ikuisuudelta ja oltiin Jyväskylässä noin klo 23.

Vaihto oli aivan mahtava ja mieltä avartava kokemus, jota suosittelisin jokaiselle, joka haluaa oppia uuden kulttuurin, testata kielitaitoaan, tavata uusia ihmisiä ja saada kavereita, kokea mahtavia elämyksiä ja tutustua uuteen maahan. Tämä kokemus vastasi hyvin odotuksiani ja mielestäni parasta reissussa oli nähdä kulttuurilliset erot ja päästä kokemaan hienoja asioita sekä saada uusia ystäviä. Ja parasta tässä on se, että minulla on nyt toinen koti Espanjassa, jonne olen aina tervetullut.

Ajankohtaista

Ajankohtaista23.5.2024
Ajankohtaista31.3.2023

Tutustu myös

Saarijärven lukio Peda.net-palvelussa.

Avaa Peda.net