Skip to content
Saarijärven logo
Tekstikoko

Hiihto

Saarijärven kaupungin vapaa-aikatoimi ylläpitää latuverkostoa keskustan alueella pääasiassa Kusiaismäen hiihtokeskuksessa sekä Mannilan ja Heramäen kuntoratojen laduilla. Keskustasta on yhteys Keski-Suomen maakuntauralle reittinä Saarijärvi – Pyhähäkin kansallispuisto (34 km) – Kannonkoski.

Vapaa-aikatoimi pyrkii päivittäin kunnostamaan Kusiaismäen hiihtokeskuksen ladut. Kusiaismäen hiihtokeskuksessa toimii alkutalvesta maksullinen 1-2 kilometrin mittainen ensilumenlatu, joka on saatu vuosittain käyttökuntoon loka-marraskuussa sääolosuhteista riippuen. Ensilumenladun kausikortit ovat nyt myynnissä. Lisätiedot löydät tästä linkistä!

Kusiaismäen hiihtokeskuksen yhteydessä ovat hyppyrimäet K-44, K-26 ja K10. Näistä K-44 ja K-26 on muovitettu ja myös kesäkäytössä.


 

Ladut Saarijärvellä

Kansainväliset mitat täyttävässä Kusiaismäen hiihtokeskuksessa on tarjolla useita latuvaihtoehtoja sekä kilpa- että kuntohiihtäjille. Alueella sijaitsee myös hyppyrimäet K10, K26 ja K44

Kusiaismäen alueella on taukotila, voitelukatos ja luistonkokeilurinne.
Lähtö- ja maalialueen vieressä on taukokota, polttopuuvaja sekä huoltorakennus, jossa WC.


Kusiaismäen hiihtokeskuksen käytöstä perittävät maksut ovat seuraavat:

Kansainväliset, kansalliset, piirikunnalliset
ja muut kilpailut, pl. viikkokisat/vast  50 €/kerta
Kaupungin henkilökunta paikalla/ lisämaksu  35 €/h

Latureitit

Talvisin alueella sijaitsee 1 km, 2 km, 3 km, 5 km ja 8 km latureitit. Kuntohiihtäjille on Pajulampea ympäri kiertävä 1,7 kilometrin mittainen latu. Kilpahiihtoladuista valaistuja ovat 1 km, 3 km ja 5 km -reitit ja kuntoladuista 3 km -reitti.


Ensilumen latu

Hiihtokeskuksen noin 1,2 kilometrin mittainen ensilumen latu on saatu vuosittain käyttökuntoon loka-marraskuussa sääolosuhteista riippuen. Ensilumen latu on maksullinen kunnes luonnonlumilatuja on saatu hiihtokuntoon, poislukien alle 14-vuotiaat, jotka voivat käyttää latua ilmaiseksi. Ladulle on päässyt hiihtämään kausikortilla sekä viikko- tai päivälipulla. Ensilumenladun kausikortit ovat nyt myynnissä. Lisätiedot löydät tästä linkistä!

Saarijärven keskustan tuntumassa sijaitsevat valaistut kuntoradat Mannilassa 2750 m ja Heramäessä 2650 m. Kesäisin nämä toimivat kuntoratoina ja talvisin latuina.

Reitti Herajärveltä Saarijärven jäälle ei ole käytössä.

Keskustasta on yhteys Keski-Suomen maakuntauralle reittinä Saarijärvi – Pyhähäkin kansallispuisto (34 km) – Kannonkoski. Maakuntauran osuudella Saarijärvi – Pyhä-Häkin kansallispuisto – Kannonkoski on latu- ja vaellusreittiä Saarijärven alueella yhteensä noin 40 km.

Reitin varrella sijaitsevat seuraavat taukopaikat:

  • Vuosjoki 8 km Saarijäveltä (taukokota, polttopuuvaja, pöytäpenkki, kuivakäymälä)
  • Kouranjärvi 16 km Saarijärveltä (taukokota, polttopuuvaja, ulkonuotiopaikka, kuivakäymälä)
  • Tiilikka 22 km Saarijärveltä (taukokota, polttopuuvaja, ulkonuotiopaikka, kuivakäymälä) sekä
  • Iso-Kotajärvi 34 km Saarijärveltä Pyhä-Häkin kansallispuistossa (keittokatos, polttopuuvaja, kuivakäymälä.)

Talvisin Pyhähäkin kansallispuistossa voi hiihtää Saarijärven kaupungin ja Kannonkosken kunnan ylläpitämillä laduilla. Ladut ovat valaisemattomia retkilatuja perinteiseen hiihtoon.

Paavonrinteet

Paavonrinteet kahvio

044 4598 670

Paavonrinteet / ladut

ulkoilualueiden työntekijä

044 4598 295

Rinnekahvila Kahvila Keko

Kahvilapalvelut, lipunmyynti

044 4598 670

Suksivuokraamo

Paavonrinteet

044 4598 982

Hiihtäjän sukset lumella