Skip to content
Saarijärven logo
Tekstikoko

Vaellus- ja melontareitit

Saarijärven kaunis luonto mäkisine maastoineen ja vesistöineen tarjoaa ihanteelliset olosuhteet liikkua luonnossa sekä kesällä että talvella.

Lisätietoja Saarijärven seudun luontokohteista Visit Saarijärvi -sivuilta.

Maakuntauran osuudella Saarijärvi – Pyhä-Häkin kansallispuisto – Kannonkoski on latu- ja vaellusreittiä Saarijärven alueella yhteensä noin 40 km.

Reitin varrella sijaitsevat seuraavat taukopaikat:

  • Vuosjoki 8 km Saarijärveltä (taukokota, polttopuuvaja, pöytäpenkki, kuivakäymälä)
  • Kouranjärvi 16 km Saarijärveltä (taukokota, polttopuuvaja, ulkonuotiopaikka, kuivakäymälä)
  • Tiilikka 22 km Saarijärveltä (taukokota, polttopuuvaja, ulkonuotiopaikka, kuivakäymälä)
  • Iso-Kotajärvi 34 km Saarijärveltä Pyhä-Häkin kansallispuistossa (keittokatos, polttopuuvaja, kuivakäymälä.)

Pyhä-Häkin kansallispuistossa ja sen lähialueella on merkittyjä polkuja yli 20 km. Puisto sopii retkeilykohteeksi myös talvella. Polut alkavat kansallispuiston opastuspisteeltä Saarijärvi – Viitasaari tien varresta.

Rengasreitit:

  • Riihinevan polku 1,4 km,  merkitty maastoon vihreillä maalitäplillä
  • Mastomäen polku 3,2 km, merkitty maastoon oransseilla maalitäplillä. Aikaa reitin kieritämiseen kuluu reilu tunti
  • Kotajärven polku 6,5 km, merkitty maastoon punaisin maalitäplin. Kulkee osittain samaa reittiä Mastomäen polun kanssa. Kierrokseen on hyvä varata aikaa noin 2,5 tuntia
  • Tulijärven polku  17 km,  merkitty maastoon valkoisin maalitäplin. Kulkee osittain samaa reittiä Kotajärven polun kanssa ja osittain puistoa ympäröivässä talousmetsässä

Muut reitit:

  • Puiston halki kulkee sinisin maalipilkuin merkitty vaellusreitti, Keski-Suomen maakuntaura

Patikointiin sopivia kesäajan luontoreittejä ovat myös Kulhanvuoren Syväojan rotkon reitti (noin 3 km) Mahlun Konttimäessä, Runebergin polku Kolkanlahdessa ja Julmien Lampien ympäristössä (pisin osuus noin 10 km).

Kulhan vuori ja Syvänojan rotko

Kulhanvuori sijaitsee Saarijärvellä Konttimäen kylässä. Se kohoaa 60 metrin korkeuteen ympäristöstään ja 260 metrin korkeuteen meren pinnasta. Syväojan rotko on runsaan kilometrin mittainen laakso korkeine kallioseinämineen, joista jää ei sula keskikesälläkään.
Kulhanvuoren ja Syväojan rotkon maastossa on 3,5 km merkitty, vaihteleva ja osaksi vaativa retkeilyreitti. Talvikaudella alueen halki kulkee Keski-Suomen maakuntauraan kuuluva hiihtoreitti Saarijärveltä Multian suuntaan.

 

Julmat lammit ja Runebergin polku

Julmat Lammit sijaitsevat Saarijärvi-Kokkola -maantien varressa noin 9 km Saarijärven keskustasta Kokkolan suuntaan. Lampialueella kiertää vajaan 3 kilometrin mittainen maalilla merkitty kävelyreitti. Alueen 12 lammesta retkeilykäytössä on nykyään kolme ensimmäistä lampea ympäristöineen.

Julmien lampien kävelyreitti on osana Kolkanlahden maastossa kiertävää ns. Runebergin luontopolkua, kokonaispituudeltaan noin 12 km.  Reitti on merkitty maastoon sinisin tolppamerkein.

Saarijärven koskireitiltä voi halutessaan suoraan jatkaa matkaa Seitsemän järven melontareitille: Saarijärvi – Kallinjärvi – Summasjärvi- Kiimasjärvi – Pyhäjärvi – Iso-Lumperoinen – Pieni-Lumperoinen – Saarijärvi. Saarijärven keskustasta lähtevä melontareitti kulkee seitsemän järven kautta palatakseen takaisin lähtöpaikkaansa.

Retkeilija vaellusreitillä rinkka selässään