Skip to content
Saarijärven logo
Tekstikoko

Saarijärven museo kulttuuriperinnön aarreaittana

Saarijärven museo on museoammatillisesti hoidettu nykyaikainen ja monipuolinen paikallismuseo, jonka päärakennuksen tilat on ajanmukaisesti korjattu ja laajennettu. Uusitut tilat valmistuivat käyttöön talvella 2021. Saarijärven museon henkilöstö tekee kulttuuriperintötyötä sekä toteuttaa taide- ja ympäristökasvatusta. Museon vuosittaisilla teemavuosilla nostetaan esille tärkeitä aiheita näyttelyissä, tapahtumissa ja museo-opetuksessa. Esine-, arkisto- ja valokuvakokoemien tallentaminen ja luettelointi ovat museon perustyötä yleisötyön lisäksi. Henkilöstö vastaa myös tietopalvelupyyntöihin etsimällä kokoelmista aineistoja ja toimittamalla niitä sopivaan muotoon.

Saarijärven museon tehtävänä on toimialueensa kulttuurin sekä kuvataiteen tallentaminen, tutkiminen ja näytteillä pitäminen. Toiminta vahvistaa paikallista identiteettiä ja tuottaa hyvinvointia ihmisille ja elinvoimaa seudulle. Museo osallistuu kaupungin kulttuuritoiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen mm. kaupungintalon aulan näyttelyvarauksia hoitamalla, laajalla alueella sijaitsevia veistoksia ja Mahlun maapallopatsaan aluetta yhteistyössä hoitamalla.

Saarijärven museon päärakennus eli Samu on avoinna ympäri vuoden ja sen ulkoalueella on laaja veistospuisto ja perinnekasvimaa. Museo toimii taidemuseona ja kulttuurihistoriallisena museona. Päärakennuksen lisäksi museolla on Kivikauden kylän toimipiste ja se vastaa Tapperien Juholan näyttelytoiminnasta ja aineistokokoelmasta. Lisäksi on sopimuksen mukaan avoinna olevat Säätyläiskotimuseo ja J. L. Runeberg -näyttely sekä Toivi Järvisen taidekoti.

Saarijärven museo hallinnoi kolmea taidekokoelmaa, jotka ovat Saarijärven kaupungin taidekokoelma, Beda, Katri ja Aune Heralan Säätiön kokoelma ja Saarijärven Mannilan Taidesäätiön kokoelma.