Skip to content
Saarijärven logo
Tekstikoko

GRYTA 1.2.–23.4.2023

 

Kuvanveistäjä Radoslaw Gryta työhuoneellaan.

 

Hausjärven Hikiällä asuva ja työskentelevä kuvanveistäjä Radoslaw Gryta syntyi vuonna 1955 Puolan Krasnik Lubelskissa. Vuonna 1979 Suomeen muuttanut kuvanveistäjä on ollut Suomen kansalainen vuodesta 1986. Gryta opiskeli kuvanveistoa Leningradin Repin-instituutissa, Krakovan taideakatemiassa ja Helsingin Taideteollisessa korkeakoulussa. Kuvanveiston ohella hän on työskennellyt Taideteollisessa korkeakoulussa plastisen sommittelun tuntiopettaja vuosina 1984–1988 ja Kuvataideakatemiassa kuvanveiston lehtorina (1988–), kuvanveistolaitoksen johtajana (1991–2003), v.a. professorina (1993) ja professorina (1994–). Hänen teoksiaan on muun muassa Suomen valtion, Porin ja Kokkolan kaupungin, Tuulensuun veistospuiston sekä Helsingin taidemuseon kokoelmissa. Radoslaw Gryta sai kuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 1989.

Radoslaw Gryta ystävystyi akateemikko Kain Tapperin (1930–2004) kanssa opetustyössään. Grytan mukaan juuri Tapper vaikutti siihen, että hänet valittiin Kuvataideakatemian seuraavaksi kuvanveiston professoriksi. Gryta oli myös yksi perustajajäsenistä, kun Kain Tapperin aloitteesta Helsingin Hietalahteen perustettiin kesällä 1999 avattu Galleria Forum Box.

Radoslaw Gryta on tullut monelle saarijärveläiselle tutuksi Saarijärven taiteilijaseura Siena ry:n kuvanveistoleirien pitkäaikaisena opettajana. Ensimmäinen Grytan vetämä leiri järjestettiin Kolkanlahdessa 1985 (Saarijärvi-Seura) ja Sienan organisoimana Lumperossa kesällä 1986. Säännöllisesti Radoslaw Grytan vetämiä kuvanveiston kesäkursseja on pidetty eri kohteissa vuodesta 2010. Grytan teoksia on nähty Saarijärvellä aiemmin Tapperien Juholan Galleria Jarskan yksityisnäyttelyssä ”Öljylampun valossa” (2009) sekä Saarijärven museon päärakennuksen ja Jarskan yhteisnäyttelyissä ”Kainin jalanjäljillä” (2016). Saarijärven tuorein julkinen taideteos, Radoslaw Grytan veistämä mustagraniittinen Poem paljastettiin Saarijärven Koulu- ja Kulttuurikeskuksen piha-alueella kesäkuussa 2021. Vuonna 2014 Gryta sai ansioistaan Saarijärven kuvataiteen edistämiseksi Tapperien Taideseuran jakaman, Kain Tapperin valmistaman mitalin.

Näyttelyn kuratoi työryhmä, johon kuuluu Radoslaw Gryta, kuvataiteilija ja taidekriitikko Hannu Castrén sekä edustajat Tapperien Taideseurasta ja Saarijärven museosta.

Saarijärven museon ystävät ry on tukenut museon näyttelyitä ja tapahtumia.

Näyttely on osa Tapperien Taideseura ry:n 30-vuotisjuhlavuoden 2023 ohjelmaa. Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahasto sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ovat tukeneet Tapperien Taideseuran juhlavuoden ohjelmaa. Juhlavuoden suojelijana toimii tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen.

 

Piirretty ikonikuva järjestelmäkamerasta

Valokuvassa kuvanveistäjä Radoslaw Gryta työhuoneellaan Hausjärven Hikiällä. Kuva: Saarijärven museo, Janne Timperi.