Skip to content
Saarijärven logo
Tekstikoko

Heralan taiteilijakoti

 

Aune Heralan ateljeetila Heralan taiteilijakodissa. Kuva: Saarijärven museo, Janne Timperi.

 

Heralan nykyinen, vuonna 1870 valmistunut päärakennus on säilytetty alkuperäisessä asussaan, vaikka vuosien varrella taloon on tehty suuriakin kunnostustöitä. Myös puutarha ja pihapiiri on pyritty säilyttämään Heralan sisarusten, Bedan, Katrin ja Aunen aikaisessa asussa. Aune Herala hankki kotiin runsaasti taideteollisia esineitä ja arvokkaita aitoja mattoja. Tilalla on myös neljä Aune Heralan suunnittelemaa takkaa. Taidemaalari Aune Herala (1917–1983) asui opiskelu-vuosiaan lukuun ottamatta koko ikänsä Heralassa. Tilalla voi tutustua Aune Heralan ateljeetilaan ja siellä on myös suurin osa hänen maalauksistaan. Lähes kaikki Aune Heralan työt ovat saaneet aiheensa kotiseudulta. Kotipiha, Herajärven rannat, vanhan Saarijärven näkymät Heralasta, Julmatlammit, Kulhanvuori lampineen ja Hukanmäki on kuvattu monin tavoin. Aune Herala maalasi mielellään myös muotokuvia romanitytöistä sekä ystävistään.

 

Taiteilija Aune Herala kotinsa pihakeinussa 1930-luvun lopulla. Kuva: Saarijärven museon kuva-arkisto.

 

Heralan taiteilijakodissa on esillä myös muutamia Aune Heralan itsensä hankkimia tai saamia teoksia, joista mainittakoon Anita Snellmanin, Yrjö Saarisen, Matti Särkän ja Unto Koistisen maalaukset. Heralaan on sijoitettu jonkin verran myös säätiön hankkimia teoksia, muun muassa Hannes Autereen veistoksia sekä Yrjö Hakalan, Väinö Rusasen ja Kerttu Kuikanmäen maalauksia. Tilalla sijaitseva taidekokoelma on ollut vuodesta 1986 lähtien vuosittain esillä yleisölle. Heralassa on järjestetty myös lukuisia tilaisuuksia.

 

Piirretty ikonikuva järjestelmäkamerasta

Bannerin valokuvassa Heralan päärakennus alkusyksyn asussaan. Ylemmässä valokuvassa Aune Heralan ateljeetila taidekodissa. Alimmassa valokuvassa taiteilija Aune Herala kotinsa pihakeinussa 1930-luvun lopussa. Kuvat: Saarijärven museo ja Saarijärven museon kuva-arkisto.