Skip to content
Saarijärven logo
Tekstikoko

Sähkökatkot

Sähkökatkot ja muut poikkeukselliset tilanteet voivat hankaloittaa arkea, mutta etukäteen varautuminen auttaa paljon. Tältä sivulta löydät ohjeita sähkökatkoihin varautumiseen.

Mitä tarkoittaa sähköpula?

Koko Suomen sähkötilannetta hallinnoi kantaverkkoyhtiö Fingrid. Sähköpula syntyy, kun sähkön tuotanto ja tuonti eivät enää riitä kattamaan kulutusta. Jos sähköpula uhkaa, Fingrid ohjeistaa sähköverkkoyhtiöitä toteuttamaan paikallisia sähkökatkoja.
Fingrid: https://www.fingrid.fi/

Jokaisen kannattaa säästää sähköä, omasta sähkösopimuksesta riippumatta. Pienilläkin toimenpiteillä pystyt pienentämään omia sähkökustannuksia ja vähentämään suunniteltujen sähkökatkojen todennäköisyyttä.

Sähkön käyttöä kannattaa välttää tai vähentää erityisesti suurimman kulutuksen aikana. Suurinta sähkön kulutus on arkena aamuisin kello 8-10 ja iltaisin kello 16–17 ja 19–20.

Vinkkejä sähkön säästämiseen löydät Astetta alemmas -sivustolta https://www.astettaalemmas.fi/

Kotona kannattaa varautua pärjäämään itsenäisesti sähkökatkojen aikana. Kotiin on hyvä hankkia valmiiksi jonkinlainen kotivara, jonka avulla pärjää pidemmänkin sähkökatkon ajan. Suositus on, että kotoa löytyisi vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa, puhdasta vettä ja lääkkeitä.

Ruoan, veden ja lääkkeiden lisäksi kotiin kannattaa varata muun muassa taskulamppu, paristoilla toimiva radio, varaparistoja, kynttilöitä, tulitikut ja käteistä. Puhelimen akku ja varavirtalähteet kannattaa pitää täyteen ladattuna. Sähkökatkon ajaksi on hyvä varata myös tekemistä, esimerkiksi kirjoja ja lautapelejä.

On tärkeää myös suunnitella etukäteen, miten sähkökatkon aikana onnistuu esimerkiksi ruuanlaitto, wc-käynti ja hygieniasta huolehtiminen.

Tarkat ohjeet kotivaraan ja varautumiseen löytyvät viranomaisten ja järjestöjen ylläpitämältä sivustolta osoitteesta www.72tuntia.fi.

Ennakkoon suunnitellut paikalliset sähkökatkot kestävät enintään kaksi tuntia. Jos sähköpula pitkittyy, katkoja voidaan joutua uusimaan.

Suunnitelluista sähkökatkoista pyritään ilmoittamaan etukäteen. Sähköverkkoyhtiö, joka vastaa sähkönsiirrostasi, ilmoittaa mahdollisista sähkökatkoista. Saarijärven kaupungin alueella toimii sähköverkkoyhtiö Elenia.

Sähkökatkoihin liittyviä tiedotteita voit seurata itse sähköverkkoyhtiön verkkosivuilta. Esimerkiksi Elenialla on käytössä sähkökatkokartta, jossa näkyvät tämänhetkiset ja suunnitellut sähkökatkoalueet. Lisäksi sähkökatkoista voidaan tiedottaa sosiaalisessa mediassa ja uutisissa.
Voit saada tiedot sähkökatkoista myös tekstiviestillä tai sähköpostilla, jos otat käyttöösi Elenian viestipalvelun. Sen voit tilata Elenia Aina -palvelussa tai ottamalla yhteyttä Elenian asiakaspalveluun. Elenia muistuttaa, että jos tieto sähköpulatilanteesta ei tule ajoissa heille, tiedote asiakkaille saattaa lähteä vasta katkon alkaessa. Tilanteesta pyritään kuitenkin tiedottamaan aina niin nopeasti kuin mahdollista.

Elenia Aina: https://idm.asiakas.elenia.fi/
Elenia asiakaspalvelu: https://www.elenia.fi/asiakaspalvelu/asioi-kanssamme
Elenia sähkötkatkokartta: https://www.elenia.fi/sahkokatkot/sahkokatkokartta

Sähkökatkoja voivat aiheuttaa esimerkiksi sääilmiöt tai tekniikan vikaantuminen. Vika voi olla myös omassa kiinteistössä, sulakkeissa tai laitteissa. Sähkökatkon sattuessa, kannattaa selvittää onko kyseessä suunniteltu sähkökatko vai onko syy jossain muualla.

Elenialla tiedossa olevat sähkökatkot näet helposti sähkökatkokartasta. Jos kyseessä ei ole suunniteltu sähkökatko, voit katsoa toimintaohjeet sähkökatkon syyn selvittämiseksi Elenian verkkosivuilta osoitteesta https://www.elenia.fi/sahkokatkot/toimi-nain-sahkokatkon-sattuessa

Kun sähköt katkeavat, tärkeintä on pysyä rauhallisena. Parin tunnin sähkökatkon aikana asunto ei ehdi kylmentyä merkittävästi. Jääkaapissa ja pakastimessa oleva ruoka säilyy hyvin, kun et avaa jääkaapin tai pakastimen ovea turhaan.

Katkaise virta päällä olleista sähkölaitteista ja kodinkoneista. Katkaise virta etenkin liedestä, kahvinkeittimestä, silitysraudasta ja sähkökiukaasta, jotta vältät tulipaloriskin sähköjen palauduttua. Katkaise virta myös pesukoneista ja käännä niiden vesihanat kiinni. Sammuta ylimääräiset valot, mutta jätä päälle yksi valaisin. Kun se syttyy, näet sähköjen palautuneen.

Sähkökatko voi aiheuttaa katkoja veden jakelussa. Vältä vessan käyttöä ja veden laskemista viemäriin. Huomioi, että vesi voi olla jopa polttavan kuumaa, etenkin kaukolämpötaloissa. Käytä katkon aikana vettä vain pakolliseen ja valuta sitä varovasti. Seuraa ja noudata oman alueen vesihuoltolaitoksen ohjeistusta.
Jos käytät valaistukseen kynttilöitä, aseta ne palamattomalle alustalle ja kauas syttyvistä materiaaleista. Älä jätä palavaa kynttilää huoneeseen ilman valvontaa.
Älä soita hätänumeroon sähkökatkosta. Hätänumeroon tulee soittaa vain kiireellisessä hätätilanteessa.

Vältä turhien puheluiden soittamista. Sähkökatkosta ei yleensä tarvitse soittaa sähköverkkoyhtiön asiakaspalveluun, sillä suurin osa on jo yhtiön tiedossa.
Huomioi, että sähkökatkon aikana esimerkiksi pankkiautomaatit ja tankkausasemat eivät toimi. Myös kaupat sulkevat ovensa.

Jos sähkökatko johtuu sähköpulasta, on sähkön säästeliästä käyttöä hyvä jatkaa.

Älä laita kerralla kaikkia valoja ja laitteita päälle, sillä se voi aiheuttaa turhaa kuormitusta sähköverkkoon. Sähkökatkon jälkeen, esimerkiksi korjaustöiden vuoksi, sähköt voivat joskus katketa ja palautua useasti.

Kun vedenjakelu toimii jälleen normaalisti, valuta vettä ensin varovasti, sillä veden lämpötila voi vaihdella ja olla jopa polttavan kuumaa. Vesijohtoverkosta voi irrota ilmaa ja sakkaa, jotka samentavat vettä. Vesi kirkastuu, kun sitä valuttaa hetken. Älä käytä vettä, jos se näyttää epätavallisen väriseltä, tuoksuiselta tai makuiselta. Ota ongelmatapauksissa yhteys alueesi vesihuoltoon.

Jos sähköt ja valaistus käyttäytyvät oudosti sähkökatkon jälkeen, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin, himmeämmin tai ne välkkyvät, ota yhteys Elenian vikapalveluun.

Sähkö

Elenia vikapalvelu 24 h
0800 100 100
Elenia asiakaspalvelu

Puhdas vesi

Saarijärven Vesihuolto vikapäivystys 24 h
040 8618 957
Yhteystiedot Saaveka

Pylkönmäen keskustaajama ja Kalmarin kylä puhtaan veden päivystys
044 4598 771

Jätevesi

Saarijärvi jäteveden päivystys
040 1789 401

Pylkönmäen keskustaajama ja Kalmarin kylä jäteveden päivystys
044 4598 771

Kaukolämpö

Saarijärven Kaukolämpö vikapäivystys 24 h
040 8618 957
Yhteystiedot Saaveka

Kiinteistönhoito, Saarijärven kaupungin vuokra-asunnot

Asiakaspalvelu ma-pe klo 9-15 044 4598 243
Asiakaspalvelun ulkopuolella, päivystys Saarijärvi 044 4598 756
Asiakaspalvelun ulkopuolella, päivystys Pylkönmäki 040 9306 068

Jos asut vuokralla ja havaitset asunnossa tai laitteissa vikaa, ota yhteys omaan vuokranantajaasi, taloyhtiön isännöitsijään tai huoltoon.
Jos asut omistuksessasi olevassa rivi- tai kerrostalo-osakkeessa ja havaitset asunnossa tai laitteissa vikaa, ota yhteys taloyhtiösi isännöitsijään tai huoltoon.

Information about saving energy and power outage

Up-to-date information on possible power shortages

Актуальна інформація щодо можливої ситуації з дефіцитом електроенергії